4.000 de săptămâni în balon
Când Jules Verne a scris 5 săptămâni în balon, interesul cititorilor pentru aventuri legate de Africa era la cel mai înalt nivel.
De altfel, cartea i-a asigurat acestuia liniștea financiară ca să-și poată permite să se dedice total scrisului.
Și a continuat să scrie și să alimenteze fanteziile unor oameni care-și trăiau viața în realitate mult mai mult decât se întâmplă astăzi.
Înlocuitorii de aventură
De altfel, acum mai bine de 150 ani, majoritatea locuitorilor lumii civilizate duceau un trai care nu includea decât rar călătorii în afara regiunii în care se născuseră.
Simplu fapt că vezi prin filme situații în care un tânăr se naște într-un sătuc și pleacă în lume / oraș / curtea regelui să se realizeze reprezintă excepțiile acelor vremuri.
Și reprezintă genul de poveste care atrage mereu publicul, astfel că scriitorii, scenariștii, regizorii, producătorii etc. o speculează iar și iar.
În trecut, atracția față de aceste povești se năștea mai ales din faptul că personajele explorau lumi la care omul de rând nu avea acces - de exemplu, călătoriile pe fascinantul continent african erau complicate din cauza pericolelor, dar și a costurilor.
În prezent, atracția față de aceste povești se naște mai ales din alinarea pe care o oferă celor care trăiesc viața aproape exclusiv în fața display-urilor telefoanelor, tabletelor, laptopr-urilor, televizoarelor etc.
Acești bărbați au un slab contact cu realitatea, dar programarea lor psihică și biologică îi face să tânjească după un anumit tip de aventură. Aventură care presupune însă ieșirea din zona călduță de confort în care trăim cei mai mulți dintre noi.
Prin urmare, au apărut înlocuitorii de aventură.