7 min read

Ce să faci când n-ai energie să faci absolut nimic

Ce să faci când n-ai energie - Simpsons

Am o veste proastă care poate fi bună: nimic nu se va schimba dacă nu schimbi ceva.

Serios, unele vești proaste chiar pot fi bune.

Depinde foarte mult ce oportunitate vezi într-o situație care nu te avantajează. Sau ce poți face ca-n ciuda dificultăților cu care te confrunți să ieși mai bine decât ies de obicei oamenii care trăiesc ce trăiești tu.

Da, în ciuda aparențelor, există și alți oameni care se confruntă cu probleme asemănătoare celor pe care le întâmpini tu, unele chiar mai mari decât ale tale.

Și desigur, există și alți oameni care nu fac mare lucru ca să-și rezolve acele probleme sub tot felul de pretexte. Mă refer la cei îndrăgostiți de drama propriei “povești”.

În fine, ideea este că există și oameni care acționează diferit.

Sau, mai bine spus, oameni care acționează.

Asta e marea diferență între cele două categorii: unii își contemplează neputința prin smiorcăială și lene, iar ceilalți își refuză neputința prin acțiune.

Atenție, insist asupra acestei idei - de cele mai multe ori, nu e vorba de acțiuni sofisticate, super deștepte, care necesită cine știe ce resurse speciale.

Nu.

E vorba mai ales de acțiuni de-o simplitate absolută, care sunt la îndemâna oricui cu condiția ca respectivul să accepte să se pună în mișcare.

Epidemia de nemișcare

Doar că-n ziua de azi, pare din ce în ce mai greu pentru o grămadă de bărbați să se pună în mișcare în direcții de viață favorabile lor.

Trăim cu toții într-o lume în care majoritatea oamenilor sunt împotmoliți în situații de viață de neschimbat.

E o adevărată epidemie de nemișcare.

Și e ușor să se întâmple acest lucru de vreme ce avem toate condițiile să ne irosim viața zi de zi cu tot felul de plăceri ieftine - filme și seriale, jocuri video, porno-sport și labă la greu, mâncare-otravă, vegetat pe canapea etc.

Toate adunate nefiind altceva decât cleiul care-i face pe bărbați să simtă că nu se pot mișca din locul în care se află-n viață.

Nu te afli într-o “călătorie de healing”, te afli într-o situație de rahat

Mai mult, psihologia de internet și literatura self help au contribuit major la un fenomen uluitor: oamenii consumă astfel de informații doar ca să-și dezvolte vocabularul necesar pentru a-și explica propria situație, dar nu și pentru a-și modifica propria situație.

De aici și nenumăratele povești în care diverși au explicații detaliate pentru ceea ce trăiesc.

Brusc, o grămadă de oameni vorbesc articulat despre traume din copilărie, despre cum li s-a cultivat un sentiment nociv al rușinii, despre cum au fost scăldați în apele toxice ale unei educații greșite etc.

Toate putând fi lucruri nu doar adevărate de multe ori, dar și utile dacă sunt în mod real folosite, nu doar constate.

Nu de alta, dar e suficient să apară în acest context o vorbă mare din categoria “trebuie să-ți înțelegi trecutul ca să-ți făurești viitorul” și o grămadă de mapeți self help au impresia că dacă au auzit așa ceva, gata, și-au rezolvat toate problemele sau măcar se află într-o “călătorie de vindecare”.

Da, genul acesta de oameni care obișnuiesc să se păcălească singuri au o apetență deosebită pentru formule de acestea sofisticate când vine vorba de-și prezenta propria situație.

Adică, nu spun “duc o viață de rahat și fac lucruri concrete să schimb asta”, spun “am suferit mult în trecut, dar acum mă aflu într-o fază care presupune o călătorie de explorare înainte de vindecare”.

Ghei.

Cei care vorbesc așa nu au contact cu realitatea, ci doar contact cu literatura self help, cu filmulețele motivaționale și cu absolut orice îi ajută să nu facă ceva concret în direcția corectă.

De ce?

Pentru că acțiunea presupune efort.

Și mișcare.

Mișcare din starea în care se află către starea în care ar vrea să fie, dar fără efort.

Care este cel mai simplu lucru pe care-l poți face ca să te pui în mișcare

Ce-ți spun acum este valabil pentru aproape toate situațiile de viață.

Nu există situație de viață în care să nu-ți fie de folos ce-ți spun acum.

Nu există.

Singura diferență este că-n anumite situații te ajută mai mult, în altele mai puțin.

Dar în orice situație te ajută.

Acest text este doar pentru abonații plătitori