7 min read

Cum să-ți crești creativitatea fără să devii penibil

Mașinile clasice din Cuba sunt un simbol al creativității oamenilor în condiții de restriște
Nu tot ceea ce vechi e nașpa și nu tot ceea ce e nou e cool.

Într-una dintre sălile vecine locului din care muncesc uneori, se desfășoară chiar acum un seminar de creativitate.

Adică, oameni interesați să-și dezvolte creativitatea plătesc pentru ca un cineva creativ sau care știe cum se obține creativitatea să-i învețe și pe ei acest lucru.

Sau să-i învețe cum să-și dezvolte creativitatea pe care deja o au.

E posibil să fie și varianta aceasta pentru că cei care vând genul acesta de seminarii au grijă să-și flateze clienții cu tot felul de dezvăluiri bombastice:

“Ești deja creativ, ai nevoie doar de câteva îndrumări simple pentru a elimina barajele care te-mpiedică să lași șuvoiul creativ să-ți inunde marile câmpii mentale...”

Ceea ce poate fi adevărat, nu mă pricep.

Sau poate fi doar o aiureală născută din mințile oarecum creative ale diverșilor vânzători care bat câmpii intenționat sau nu.

Tot nu mă pricep.

În fine, ieri, în aceeași sală era un seminar al celor de la Danone despre agricultură durabilă. Cel puțin așa mi s-a părut că scria pe unul dintre slide-uri când am trecut pe acolo.

Întrebarea mea este cine crezi că e mai credibil în ceea ce face?

Danone când vorbește despre agricultură făcută inclusiv cu respect pentru sol, apă, aer, animale sau cei care te-nvață să devii creativ?

E o întrebare retorică, desigur.

Ai putea fi tentat să crezi că o companie care pentru a-și menține propriile dimensiuni comerciale trebuie să întrețină direct și indirect un sistem de ferme în care vacile sunt super exploatate e ipocrită când discută despre teme nobil-sofisticate precum agricultura durabilă.

Posibil să fie așa.

Nu mă pricep.

Atunci, de ce tot discut despre lucruri la care nu mă pricep?

Ca să ajung la cele care mă pricep, desigur.

De exemplu, la creativitate.

Dacă vrei să-ți dezvolți această latură, poți merge la seminarii care te învață cum să o faci și să verifici singur dacă sunt sau nu de ajutor învățăturile de acolo.

Posibil să fie.

Simplu fapt că am eu o prejudecată față de nivelul unora dintre cei care practică unfel de turism de self help și autodezvoltare nu înseamnă că în astfel de locuri nu se întâmplă nimic bun.

Sunt seminarii și seminarii.

Pe de altă parte, îți spun un secret: poți să-ți "descoperi" resursele de creativitate și să ți le folosești dacă apelezi la câteva trucuri de-a dreptul banale.

Genul de trucuri la care oamenii creativi au apelat conștient sau inconștient de când lumea.

Uite 5 dintre acestea...

Acest text este doar pentru abonații plătitori